Recycling Fried Rice with pistachio nuts and hazelnuts / Riso Fritto di Riciclo con pistacchi e nocciole

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Hello everybody!

Yesterday night I had my “daily dose” of leftover juice pulp: carrot, citrus, fennel, apple and ginger…this kind of flavour bouquet inspires Asian recipes to me!

Then, using an amazing red wild rice, some savoy cabbage and lentils…I got fun with my wok! Hope you’ll like my recipe!

Ingredients:

200 gr red wild rice

570 gr savoy cabbage (weight after steaming)

1 carrot

1 leek

1 garlic clove

1 fistful of shelled hazelnuts

1 fistful of shelled pistachio nuts

120 gr leftover carrot, citrus, apple, fennel and ginger pulp

210 gr lentils (weight after boiling)

Extra virgin olive oil

Tamari sauce

Dried hot pepper

VegCheese (I used my Turmeric VegCheese)

1 tsp turmeric powder

1 piece Kombu alga (3 cm)

1 bay leaf

Method:

Boil lentils in unsalted water, with a bay leaf and a piece of Kombu, slightly salt them when cooked.

Steam savoy cabbage, then chop it up.

Cook rice in 500 ml of unsalted water keeping the lid on (it will absorb all the water), than turn the flame off and let it stand 5′ more.

Process hazelnuts and pistachio nuts until roughly ground.

Heat the oil in a frying pan, add chopped garlic, leeks and carrots, and let them golden brown.

Add into the pan your juicer pulp and savoy cabbage, flavour with oil, Tamari sauce and hot pepper.

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Add now rice and lentils, in case pour some extra oil and stir-fry for some minutes raising the flame.

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Put some pieces of VegCheese, taste to check if you need to add some Tamari sauce and/or hot pepper, sprinkle turmeric powder, hazelnuts and pistachio nuts on it, and stir over a high flame for some minutes more.

Enjoy!


Ciao a tutti!

Ieri sera avevo la mia “dose quotidiana” di fibre scartate dall’estrattore: carote, agrumi, finocchio, mela e zenzero…questo tipo di note di sapori mi ispira ricette orientali!

Allora, sfruttando un meraviglioso riso rosso selvaggio, un pò di cavolo verza e lenticchie…mi sono divertita col mio wok! Spero vi piaccia la mia ricetta!

Ingredienti:

200 gr riso rosso selvaggio

570 gr verza (pesata già cotta a vapore)

1 carota

1 porro

1 spicchio d’aglio

1 pugno di nocciole sgusciate

1 pugno di pistacchi sgusciati

120 gr mix di fibre (carote, agrumi, mele, finocchi, zenzero)

210 gr lenticchie (pesate cotte)

Olio evo

Salsa Tamari

Peperoncino

VegCheese (io ho usato il mioVegCheeseallacurcuma)

1 cucchiaino curcuma in polvere

1 pezzo (3 cm) alga kombu

1 foglia di alloro

Procedimento:

Cuocere le lenticchie in acqua non salata, con 1 foglia di alloro ed un pezzetto di alga kombu, salare leggermente a fine cottura.

Cuocere a vapore il cavoloverza, poi tagliarlo a pezzetti.

Cuocere il riso in 500 ml di acqua non salata per 50′ con coperchio (assorbiràtuttal’acqua), poi spegnere la fiamma e lasciarecopertoaltri 5′.

Macinaregrossolanamentenocciole e pistacchi.

Scaldarel’olio in padella ed aggiungereaglio, porri e carotetritati. Far soffriggere.

Aggiungere in padella le fibre e la verza, far insaporireaggiungendo un po’ d’olio, salsa Tamari e peperoncino.

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Aggiungere ora riso e lenticchie, eventualmenteversareancora un po’ d’olio e saltarealzando la fiamma per qualcheminuto.

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Aggiungere il VegCheese a pezzetti, correggere di Tamari e peperoncino, spolverare la curcuma ed il mix di nocciole e pistacchi, e mescolare a fiammavivaancora un paio di minuti.

Buon appetito!

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