Rich Quinoa au gratin / Quinoa Ricca al gratin

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Hello my “vegan & gluten free” friends!!! 🙂

Yesterday night I decided to open my fridge and my kitchen pantry and to draw inspiration from colours and aromas to cook my dinner.

The general idea was to cook something, preferably a single course, au gratin, because I wanted to put my last VegCheese (Turmeric VegCheese, see the recipe on my blog) on it! 😀

It turned out to be an amazing single course, so flavourful and colourful…!! I want to share with you my recipe, and hope you’ll try it because it’s really very very very very good!!! 🙂

Ingredients:

100 gr red quinoa

250 gr lentils (I weigh them already boiled)

280 gr broccoli (florets, stem – without the hard skin – and leaves)

140 gr savoy cabbage

1 carrot

40 gr leeks

1 and 1/2 garlic clove

Extra virgin olive oil

Gomashio with algae

Tamari sauce

Oregano

Dried hot pepper

1 tsp turmeric powder

Corn breadcrumbs (toasted corn flour, there is no bread at all!)

VegCheese (I used my Turmeric VegCheese)

1 bay leaf

1 piece (3 cm) Kombu alga

Sea salt

Method:

Steam broccoli and savoy cabbage, then chop them up.

Boil quinoa in unsalted water.

Boil lentils in usalted water as well, with a bay leaf and a piece of Kombu, slightly salt them when cooked.

Heat the oil in a frying pan, add chopped garlic, leeks and carrots, and let them golden brown.

Add broccoli and savoy cabbage, pour some extra oil, a few drops of Tamari sauce, spice with gomashio, hot pepper and oregano.

Add now lentils and quinoa, stir-fry everything a couple of minutes, then put turmeric powder.

Place the mixture into an oiled oven pan, add pieces of vegCheese, corn breadcrumbs and a drizzle of oil.

Cook au gratin in pre-heated oven to 200° for 15′.

Enjoy!


Ciao amici “vegan & gluten free”!!! 🙂

Ieri sera ho deciso di aprire il frigo e la dispensa e farmi ispirare dai colori ed i profumi per cucinare la mia cena.

L’idea di fondo era cucinare qualcosa, preferibilmente un piatto unico, al gratin, perchè volevo cospargerlo con il mio ultimo VegFormaggio (VegFormaggio alla Curcuma, vedi la ricetta sul mio blog)! 😀

Si è rivelato essere un piatto unico strepitoso, così saporito e colorato…!! Voglio condiviedere con voi la mia ricetta, e spero la proverete perchè è davvero molto molto molto molto buono!!! 🙂

Ingredienti:

100 gr quinoa rossa

250 gr lenticchie pesate cotte

280 gr broccoli (cime, fusto pulito e foglie)

140 gr cavolo verza

1 carota

40 gr porri

1 spicchio e ½ aglio

Olio EVO

Gomasio con alghe

Salsa Tamari

Origano

Peperoncino

1 cucchiaino curcuma in polvere

Panatura di mais

VegCheese (io ho usato il mio Turmeric VegCheese)

1 foglia di alloro

1 pezzetto (3 cm) di alga kombu

Sale

Procedimento:

Cuocere a vapore i broccoli ed il cavolo verza, poi tagliarli a pezzetti.

Bollire in acqua non salata la quinoa.

Cuocere le lenticchie anch’esse in acqua non salata, con 1 foglia di alloro ed un pezzetto di alga kombu, salare leggermente a fine cottura.

Scaldare l’olio evo in padella, aggiungere l’aglio, i porri e le carote tutto tritato finemente, far rosolare.

Aggiungere al soffritto le verdure con un po’ d’olio e qualche goccia di salsa Tamari, speziare con gomasio, origano e peperoncino.

Aggiungere ora lenticchie e quinoa, saltare un paio di minuti e quindi aggiungere la curcuma.

Versare il tutto in una pirofila unta, aggiungere pezzetti di VegCheese, panatura di mais ed un filo d’olio.

Gratinare a 200° per 15’.

Buon appetito!

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