Turmeric VegCheese / VegFormaggio alla Curcuma

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Hello everybody!

Yesterday I really wanted a slice of cashew cheese, so I did this, and I want to share with you my recipe.

This is a hard cheese, sliceable. It doesn’t melt but in the oven (gratiné on pasta or vegetables) it golden browns exquisitely 🙂

Ingredients:

1 cup raw cashews (soaked for at least 12 hours, then drained) (140 gr)

1 cup water (120 ml)

1 cup home-made almonds & walnuts milk (or other vegetable and gluten free milk)

3 tbsp tahini

4 tsp agar agar powder

1 tsp extra virgin olive oil

1 tsp sea salt

1 tbsp apple cider vinegar

1/2 garlic clove

1 tsp poppy seeds

1 tsp oregano

1 tsp shelled hemp seeds

1 tsp turmeric powder

Method:

Put cashews, tahini, salt, apple cider vinegar, garlic, seeds and oregano in your mixer and blend them well.

In a sauce pan bring water, milk, agar agar and oil to a boil, then lower the flame and simmer for about 9′ whisking.

Pour it now in the mixer and blend until it’s creamy, adding turmeric powder when it’s almost done.

Pour the mixture in your container (line it using baking paper) – I used a 20×20 cm glass container – and keep it in the fridge at least 6 hours (I left mine all night long).

Enjoy!


Ciao a tutti!

Ieri avevo proprio voglia di una fetta di formaggio di anacardi, quindi ho fatto questo, e voglio condividere con voi la mia ricetta.

Questo è un formaggio duro, da tagliare a fette. Non si scioglie ma in forno (gratinato sulla pasta o verdure) fa una meravigliosa crosticina 🙂

Ingredienti:

1 cup anacardi (140 gr) (ammollati per almeno 12 ore, poi risciacquati)

1 cup acqua (120 ml)

1 cup latte autoprodotto noci e mandorle (o altro vegetale e gluten free)

3 cucchiai tahini

4 cucchiaini agar agar polvere

1 cucchiaino olio evo

1 cucchiaino sale

1 cucchiaio aceto di mele

1/2 spicchio d’aglio

1 cucchiaino semi di papavero

1 cucchiaino origano

1 cucchiaino semi di canapa decorticati

1 cucchiaino curcuma in polvere

Procedimento:

In un mixer frullare anacardi, tahini, sale, aceto, aglio, semi e origano.

In un pentolino portare ad ebollizione acqua, latte, agar agar ed olio, poi abbassare la fiamma e far sobbollire per 9’ mescolando continuamente con la frusta.

Versare nel mixer il liquido ottenuto e frullare il tutto fino a consistenza cremosa, aggiungendo la curcuma verso la fine.

Rovesciare il contenuto in uno stampo foderato con carta forno (io ho usato uno stampo 20×20) e lasciare in frigo minimo 6 ore (io l’ho lasciato tutta la notte).

Buon appetito!

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5 thoughts on “Turmeric VegCheese / VegFormaggio alla Curcuma

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