Citrus and cocoa Muffins / Muffins agrumati al cacao

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Hello everybody!

Today I wanna share with you a sweet recipe to use the leftover citrus fruit pulp from juicing, it’s a real delicacy, just try it and let me know!

I suggest to warm them up in the oven before eating for breakfast or snack: cocoa does its best when it’s warm!

If you like, you can add to this recipe some grated orange peel 😉

Ingredients (for 12 muffins):

Rice flour 150 gr

Potato starch 50 gr

Unsweetened cocoa powder 75 gr

Leftover pulp 400 gr (mostly citrus fruit)

Brown sugar 80 gr (+ extra sugar for a sprinkle over each muffin)

Baking powder 1/2 sachet (about 9 gr)

A pinch of salt

Baking soda 1/2 tsp

Sunflower oil 4 tbsp

Juice of 1 orange (about 130 ml)

Water as required (I used about 150 ml: I extract discarded fibre again and again, so my waste products are pretty dry)

Method:

In a mixing bowl, sift the rice flour, the starch and tha cocoa powder, add sugar and blend with a wooden spoon. Put baking powder, salt and baking soda in the bowl and mix well.

Add now your juicer pulp (and if you like the grated orange peel).

Pour oil and orange juice and, little by little, keeping mixing, the water.

When the dough gets the right thickness, oil the muffin cases (I use silicon cases) and fill them 2/3 full. Sprinkle some sugar over each muffin.

Bake in pre-heated oven to 180° for about 40′.

Enjoy!


Ciao a tutti!

Oggi voglio condividere con voi una ricetta dolce per riutilizzare le fibre di agrumi scartate dall’estrattore (o centrifuga), è una vera golosità, provatela e fatemi sapere!

Suggerisco di riscaldarli in forno prima di gustarli a colazione o merenda: il cacao rende al meglio quando scaldato!

Se volete, potete aggiungere a questa ricetta un pò di scorza d’arancia grattugiata 😉

Ingredienti (dosi per 12 muffins):

Farina di riso 150 gr

Fecola di patate 50 gr

Cacao amaro in povere 75 gr

Mix di fibre 400 gr (con prevalenza di agrumi)

Zucchero di canna 80 gr (+ extra per spolverata in superficie)

Lievito ½ bustina

Sale 1 pizzico

Bicarbonato 1 punta

Olio di semi di girasole 4 cucchiai

Succo di 1 arancia (circa 130ml)

Acqua qb (io ne ho usata circa 150 ml: ripasso gli scarti quindi sono piuttosto asciutti)

Procedimento:

In una terrina setacciare la farina di riso, la fecola ed il cacao, aggiungere lo zucchero e mescolare con cucchiaio di legno. Unire il lievito, sale e bicarbonato e mescolare.

Incorporiamo ora il mix di fibre (ed eventualmente la scorza d’arancia).

Aggiungiamo ora i liquidi: prima l’olio ed il succo d’arancia e poi, poco per volta, continuando a mescolare, l’acqua.

Ottenuta la consistenza desiderata, oliare lo stampo per muffins (io uso quelli in silicone) e riempirli per 2/3. Su ogni muffin spolveriamo un po’ di zucchero di canna.

Inforniamo a 180° per circa 40′.

Buon appetito!!

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