Hot Pumpkin / Zucca piccante

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Hello everybody!

Last night it was so chilly that my only desire was a hot and warm soup…so I did this!! I wanna share with you my recipe because it’s very good, I love spicy food, hope you too! Anyway, if you don’t love piquant food as much as I do, you can simply avoid hot pepper and curry in the recipe, it tastes good nevertheless 😉

Ingredients:

Leeks 250 gr

Carrots 120 gr

Clean (without skin and seeds) pumpkin 750 gr

Stem (without the external, hard surface) and leaves of a cauliflower

Peeled potatoes 350 gr

Vegetable broth 1 lt

2 cloves of garlic

Extra virgin olive oil

Turmeric powder 2 tsp

Curry 2 tsp

Sage (about 10 leaves)

1 bay leaf

A sprig of rosemary

Oregano 2 pinches

Dried hot pepper as much as you like

Method:

In a saucepot, sauté  in extra virgin olive oil the minced cloves of garlic, with chopped leeks and carrot.

Add the ground spices: rosemary, sage, oregano and hot pepper, and cook some minute to let it become tasty.

Add the leaves and the chopped stem of your cauliflower, cook some minute then put the chopped pumpkin and let it brown.

Put in the chopped potatoes and curry, cook a couple of minutes and the pour 1 lt of vegetable broth; add the bay leaf (cut in halves), keep the lid on and cook for about 1 hour and an half over a low flame (or till it gets the wanted density).

Sprinkle turmeric powder on your soup, keep the lid on and cook 10′ more.

Let it cool down, and blend the soup. Serve with a drizzle of cold oil on it.

Enjoy!


 

Ciao a tutti!

L’altra sera c’era così freddo che il mio unico desiderio era una zuppa calda e piccante…così ho fatto questa!! Voglio condividere con voi la mia ricetta perchè è davvero buona, io amo il cibo piccante, spero anche voi! In ogni caso, se non amate il cibo speziato quanto me, potete semplicemente evitare il peperoncino ed il curry, è buonissima comunque 😉

 

Ingredienti:

Porri 240 gr

Carote 120 gr

Zucca pulita 750 gr

Gambo (pulito) e foglie di 1 cavolfiore

Patate pelate 350 gr

Brodo vegetale 1 lt

Aglio 2 spicchi

Olio EVO

Curcuma 2 cucchiaini

Curry 2 cucchiaini

Salvia una decina di foglie

Alloro 1 foglia

Rosmarino 1 rametto

Origano 2 prese

Peperoncino a piacere

Procedimento:

In una pentola capiente, soffriggere in olio evo i porri tagliati a rondelle sottili, l’aglio tritato e le carote a rondelle sottili.

Aggiungere il trito di rosmarino, salvia, origano e peperoncino, lasciar insaporire mescolando qualche minuto.

Aggiungere le foglie ed il gambo del cavolfiore tagliati a pezzetti, lasciar insaporire qualche minuto, poi aggiungere la zucca a cubetti e far rosolare.

Aggiungere le patate tagliate a cubetti ed il curry, far rosolare un paio di minuti poi versare 1 lt di brodo vegetale; mettere la foglia di alloro spezzata a metà, coprire e far cuocere a fiamma bassa circa 1h30’.

Aggiungere ora la curcuma, coprire e lasciar cuocere altri 10’.

Lasciar intiepidire, poi frullare ed impiattare con un filo d’olio a crudo.

Buon appetito!

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