With an eye to Bolognese sauce! / Occhio al ragù!

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Hello everybody!

Sorry for my absence, I’ ve been missing you and my blog so much!!! I had a lot of trouble with my ADSL at home, now I really hope it’s definitively solved!!

Yesterday was my birthday, and for that occasion I decided to celebrate with a delicious vegan Bolognese sauce, that I called like that (see the title) because I used black-eyed peas! 😀

I hope you’ll like it as much as I did!! You can add this sauce to pasta or cornmeal mush (polenta), or just enjoy it on a slice of bread!

Ingredients:

Dried porcini (mushrooms) 20 gr

Black-eyed peas 100 gr

Tomato pulp 800 ml

1 big clove of garlic

Leeks 100 gr

1 carrot

Salt

Dried hot pepper

Parsley

A sprig of rosemary

Sage

1 bay leaf

1 piece of kombu (alga) – about 3 cm

Extra virgin olive oil

Method:

Soak porcini for about 30′, drain them and rinse them out. Cut them into small pieces.

After a 12 hours soaking, boil the black-eyed peas in unsalted water, with kombu, for about 30-40′.

In a crock pan, sauté in extra virgin olive oil the minced clove of garlic, with chopped leeks and carrot. Then add porcini and black-eyed peas to the pan. Put the spices (except for the bay leaf and the parsley) and let it become tasty for some minutes.

Pour the tomato pulp and the bay leaf (cut in halves), keep the lid on and cook for about 40′ over a low flame (or till it gets the wanted density, in case you can add some boiled water).

10′ before the end, add 2 pinches of salt (taste it!) and minced parsley and continue cooking without the lid.

When cooked, let it stand a couple of hours, then throw away the bay leaf.

Enjoy!


Ciao a tutti!

Perdonate l’assenza, mi siete mancati così tanto voi ed il mio blog!!! Ho avuto un sacco di problemi con l’ADSL a casa, ora spero siano definitivamente risolti!

Ieri era il mio compleanno, e per l’occasione ho deciso di festeggiarlo con un delizioso vegan ragù, che ho chiamato così (vedi il titolo) perchè ho usato i fagioli dell’occhio! 😀

Spero vi piacerà quanto a me!! Potete usare questa salsa per condire la pasta o la polenta, o semplicemente gustarvela su una fetta di pane!

Ingredienti:

Porcini secchi 20 gr

Fagioli dell’occhio 100 gr

Polpa di pomodoro 800 ml

Aglio 1 spicchio grande

Porri 100 gr

Carota 1

Sale

Peperoncino

Prezzemolo

Rosmarino (1 rametto)

Salvia

Alloro 1 foglia

Alga kombu 1 pezzetto (3 cm)

Olio evo

Procedimento:

Mettere i funghi secchi in ammollo almeno 30’, scolare e sciacquare bene. Tagliare a pezzetti.

Dopo aver tenuto in ammollo i fagioli 12 ore, lessarli in acqua non salata, con l’alga kombu, per circa 30-40’.

Nella pentola di coccio fare soffriggere in olio evo l’aglio tritato con i porri triturati e la carota a pezzetti sottili. Poi aggiungere i funghi ed i fagioli. Speziare e far insaporire qualche minuto.

Aggiungere la polpa di pomodoro e la foglia di alloro spezzata a metà, coprire e far cuocere circa 40’ a fiamma bassa (finchè non raggiunge la consistenza desiderata, eventualmente aggiungere acqua bollente).

Quando mancano 10’ a fine cottura, aggiungere 2 prese di sale e prezzemolo fresco e continuare la cottura senza coperchio.

A fine cottura lasciar riposare un paio d’ore, poi eliminare la foglia di alloro.

Buon appetito!

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