Creative cauliflower / Cavolfiore creativo

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Hello everybody!

Yesterday night I had a nice cauliflower waiting to be cooked and a small serving of boiled buckwheat, I was thinking to add some potatoes and make some béchamel to cook everything au gratin, but then…I let my imagination run wild and this is what I got!

Ingredients (for 6 portions):

1 cauliflower (the florets)

Potatoes 300 gr

Buckwheat 50 gr

Olives

Corn breadcrumbs (toasted corn flour, there is no bread at all!)

Gomashio (a dry condiment made from unhulled sesame seeds and salt) with dried algae

Extra virgin olive oil

For the sauce:

Clean pumpkin 300 gr

Tomato pulp 9 tbsp

Tahini (sesame seed paste) 3 tbsp

Extra virgin olive oil 2 tbsp

Turmeric 1/2 tsp

Dried hot pepper as much as you like

Method:

Steam your potatoes (in slices), pumpkin (in little pieces) and cauliflower (cut the floret in pieces).

Separately boil the buckwheat (one part of it in two parts of water, keep the lid on, bring to a boil and cook for 18′, it will absorb all the water. Do not salt it).

In a oiled oven pan, make the first layer of potatoes, then sprinkle it with the buckwheat.

Using the cauliflower make the second layer and scatter a handful of olives all over it.

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Let’s make the sauce:

Mash up the pumpkin with a fork, add the other ingredients and mix well (you can use a mixer if you prefer).

Pour the sauce on the cauliflower, spreading it all over.

Sprinkle gomashio with algae and corn breadcrumbs on it. Pour a drizzle of oil.

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Bake in preheated oven at 180° for 10′ + 10′ with grill function to cook au gratin.

Enjoy!

P.S.: I did not use salt, I can guarantee that, thanks to gomashio, tahini, olives and spices, you will not miss it!


Ciao a tutti!

Ieri sera avevo un bel cavolfiore da fare ed una mini porzione di grano saraceno cotto, avevo pensato di unirli a delle patate e fare della besciamella per gratinare tutto in forno, ma poi…ho dato spazio alla fantasia ed è uscito questo!

Ingredienti (6 porzioni):

1 cavolfiore (cime)

300 gr patate

50 gr grano saraceno

Olive taggiasche

Panatura di mais

Gomasio con alghe

Olio evo

Per la salsa:

300 gr zucca pulita

Polpa di pomodoro 9 cucchiai colmi

Tahina 3 cucchiai

Olio evo 2 cucchiai

Curcuma ½ cucchiaino

Peperoncino a piacere

Procedimento:

Cuocere a vapore patate (a fette), zucca (a cubetti) e cavolfiore (cimette tagliate a pezzi).

Cuocere a parte il grano saraceno (in due parti d’acqua, coperchio e fiamma bassa, 18’ dall’ebollizione, assorbirà tutta l’acqua. Non salare).

In una pirofila unta disporre un primo strato di patate, poi spolverare sopra il grano saraceno.

Con il cavolfiore fare il secondo strato ed aggiungere una manciata di olive.

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Preparare la salsa:

Con una forchetta schiacciare la zucca, aggiungere gli altri ingredienti e mescolare bene (se preferite usate il frullatore).

Versate la salsa sui cavolfiori, stendendola bene a coprire tutta la superficie.

Spolverare con gomasio con alghe e panatura di mais. Dare un giro d’olio.

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Infornare a 180° per 10’ + 10’ di funzione grill per gratinare.

Buon appetito!

PS: Non ho usato sale, garantisco che il gomasio in superficie, la tahina, le olive e le spezie non ve ne faranno sentire la mancanza!

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