Home made hazelnut milk / Latte di nocciola autoprodotto

latte veg

Hello everybody!

Some days ago I made my first hazelnut milk using my slow speed juicer: it tastes so good I wanna share the method!

Ingredients (for 800 ml of milk):

100 gr shelled hazelnuts

800 ml lukewarm water

4 dates (if you like, I always put them to sweeten my milk. I use mazafati quality and they don’t need soaking)

Method:

First of all you should soak your hazelnuts for 24 hours.

Then drain them, rinse and put them into a bowl with 800 ml of lukewarm water.

Now you can turn on your juicer and pour spoonful of water and hazelnuts till depletion.

When you’re done, spoon the leftover pulp into the slow juicer (you don’t need to use additional water) once.

You’ll get 800 ml of wonderful home made hazelnut milk for your breakfast, or you surely can use it for some tasty cake recipe (I’ve made a great hazelnut & apple cake, and some coconut & hazelnut pastry…follow me, I’ll give you my recipes!!)

You can put your milk in a bottle and conserve in the fridge for 2/3 days 😉

latte veg 2

Enjoy!


latte veg

Ciao a tutti!

Qualche giorno fa ho preparato il mio primo latte di nocciola utilizzando il mio estrattore di succhi: è così delizioso che voglio condividere il procedimento!

Prima di tutto dovreste tenere in ammollo le nocciole (100 gr) per 24 ore.

Poi scolatele, risciacquate e mettetele in una terrina con 800 ml di acqua tiepida.

Ora potete accendere l’estrattore ed iniziare a versare cucchiaiate di acqua e nocciole fino ad esaurimento.

Quando avete finito, ripassate lo scarto nell’estrattore (non serve usare altra acqua) una volta.

Otterrete 800 ml di meraviglioso latte di nocciola fatto in casa per la vostra colazione, o certamente potrete usarlo per qualche saporita ricetta di torte (Io ho fatto una splendida torta di mele e nocciole, ed anche dei dolcetti di cocco e nocciole…seguitemi, vi darò le mie ricette!!)

Potete conservare il latte in una bottiglia di vetro in frigo per 2/3 giorni 😉

latte veg 2

Buon appetito!

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5 thoughts on “Home made hazelnut milk / Latte di nocciola autoprodotto

  1. Some expert in raw food movement say that due
    to heat, a centrifuge juicer can destroy all enzymes or a part of them.
    Thus, it is important to remain at top shape so that you can succeed despite the
    occasional glitch in life. Or would you rather go for low motor speed that will
    produce a more quiet juicing process.

    Liked by 1 person

    • Hello!
      Yes, I’m aware of that, that’s why I have and use a slow juicer, not a centrifuge juicer, it’s a slow juice extractor and I’m really proud of it! I use it every morning for my juices and also to make my vegetable milk 🙂
      It’s a very good product, it works with 40 turns per minute, so enzymes are safe and sound! 😉
      Thank you for the clarification 🙂

      Like

  2. Pingback: Almond and hazelnut ice pop / Ghiacciolo alla mandorla e nocciola | valevegglutenfree

  3. Buongiorno, non ho capito se hai messo datteri. Se sì, come fai? Li metti nel l’estrattore insieme al tutto? Grazie mille👍🏻

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    • Ciao Silvia!! Sì sì, esatto, io metto sempre 3 o 4 datteri per dolcificare. Li snocciolo e li metto nell’estrattore insieme al resto. Io uso i mazafati che sono crudi, non essiccati quindi non serve ammollo prima di estrarli. Se li usi secchi meglio ammollarli prima una decina di minuti magari! 😉

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